nmrcenter.chem.uoi.gr

Home Προσφορά Υπηρεσιών

Στόχος του κέντρου είναι η παροχή τεχνογνωσίας σε συνεργασία με:

  • Ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ελληνικών Πανεπιστημίων γενικότερα
  • Ερευνητικά Κέντρα
  • Νοσοκομεία
  • Βιομηχανίες

στις παρακάτω περιοχές έρευνας και εφαρμογών:

  • Σύνθεση και δομικές μελέτες νέων χημικών ενώσεων με έμφαση στα νέα φάρμακα και βιοτεχνολογικά προϊόντα. Οι μοντέρνες τεχνικές NMR συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο της σύνθεσης, καθαρότητας και σε δομικές μελέτες ευρύτατου φάσματος ενώσεων βιολογικού και φαρμακολογικού ενδιαφέροντος. Οι μελέτες αυτές με τις πρόσφατες τεχνικές του πολυδιάστατου και πολυπυρηνικού NMR μπορούν να επεκταθούν και σε δομικές μελέτες σε κατάσταση σύμπλεξης με τους υποδοχείς που θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αιτιολογημένη σύνθεση φαρμάκων με εκλεκτικές ιδιότητες.
  • Υλικά. Το NMR συμβάλλει σημαντικά (σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί τη μέθοδο επιλογής) στη μελέτη νέων υλικών τεχνολογικής σημασίας όπως ύαλων, κεραμικών, πολυμερών συνθετικών μεμβρανών κ.λ.π.
  • Κατάλυση. Με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών NMR στη στερεά κατάσταση είναι εφικτή η μελέτη ενώσεων και αντιδράσεων σε καταλυτικές επιφάνειες με τεράστια οικονομική και τεχνολογική σημασία. Η ετερογενής κατάλυση είναι μία σημαντική περιοχή εφαρμογών όπως η οξείδωση, η διάβρωση, ο σχηματισμός υπέρλεπτων φιλμ τεχνολογικού ενδιαφέροντος.
  • Ανάλυση Τροφίμων. Το NMR συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο της παλαιότητας των οίνων, στην ταυτοποίηση των λιπαρών συστατικών ελαίων, εκχυλισμάτων φυσικών προϊόντων και στη μελέτη μηχανισμών αλλοίωσης τροφίμων χωρίς την ανάγκη καταστροφής των δειγμάτων όπως απαιτούν οι συμβατικές και συνήθως χρονοβόρες κλασικές χημικές μέθοδοι ανάλυσης.
  • Κλινικές εφαρμογές. Το NMR συμβάλλει σημαντικά στη μελέτη μεταβολικών διαδικασιών, στον εντοπισμό και χαρακτηρισμό μεταβολιτών βιολογικών υγρών  in vivo, in vitro και ex vivo.
  • Περιβαλλοντικές εφαρμογές. Η φασματοσκοπία  NMR συμβάλλει στη μελέτη περιβαλλοντικών προβλημάτων τόσον του αέρα όσον και του υπεδάφους (π.χ. κατακρατήσεις οργανικών τοξικών ενώσεων από χουμικά οξέα).

Η παρούσα υλικοτεχνική υποδομή και η τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου κάνουν εφικτή την λήψη όλων των ειδών φασμάτων (ομοπυρηνικά και ετεροπυρηνικά). Πρόσφατα έχει εφαρμοστεί η τεχνική της λήψης φασμάτων DOSY (Φασματοσκοπία Ταξινόμησης με βάση τη Διάχυση) μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για διαχωρισμούς μιγμάτων, μελέτη αγχιστείας και μηχανισμών χημικής ισσοροπίας.

 

Login Form

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday22
mod_vvisit_counterYesterday58
mod_vvisit_counterThis week183
mod_vvisit_counterLast week208
mod_vvisit_counterThis month993
mod_vvisit_counterLast month3314
mod_vvisit_counterAll days295946

We have: 2 guests online
Your IP: 107.20.123.227
 , 
Today: Μαρ 29, 2024